פרויקטים
- פרויקטים בנושא בדידות
- דמנציה בקרב ניצולי שואה
- תמיכה בבני משפחה ובמטפלים
- בני זוג מבוגרים של ניצולי שואה
- ניצולי שואה מפונים
- ערכות פעילות
פרויקטים בנושא בדידות

בניגוד לאדם הממוצע, המוקף במשפחה וחברים, ניצולי שואה חווים מציאות שונה. רבים מהם איבדו את מרבית משפחתם וחבריהם בשואה, והאפשרות לבנות מחדש מעגלים חברתיים נותרה מוגבלת.
עם הגיל, תחושת הבדידות מחריפה. אין להם סיבה לקום בבוקר, והיום עובר בקושי רב. הערבים שקטים מדי, סופי השבוע ריקים מתוכן, ואת החגים הם חוגגים לבדם. במצב זה, הדיכאון משתלט והרצון לחיות נחלש.
הקלת בדידותם של ניצולי השואה היא ממשימותינו המרכזיות. בשיתוף עם העובדים הסוציאליים שלנו, אנו בונים תכנית מותאמת אישית. התוכנית כוללת חיזוק קשרים חברתיים קיימים, עידוד חזרה לתחביבים אהובים, יצירת הזדמנויות לפעילויות חדשות, ובחינת אפשרויות להתנדבות והענקה לאחרים.
המטרה שלנו היא יצירת סדר יום קבוע ומשמעותי שיעניק תוכן וטעם לחייהם של הניצולים.
להקל על הבדידות

בשנת 2025 השקנו פרויקט חדש המיועד ללקוחותינו בצפון הארץ.
מאז אוקטובר 2023, בעקבות המלחמה, רבים מהניצולים היו מרותקים לבתיהם וחוו בדידות קשה. מסיבות ביטחוניות, העובדים הסוציאליים שלנו הצליחו לבקר אותם רק לעיתים רחוקות מאוד.
כמענה למצב, הקמנו קבוצה ייחודית הכוללת 13 ניצולי שואה אשר נפגשים יחד ארבע פעמים בשנה, בליווי העובדת הסוציאלית שלהם. מטרת המפגשים היא להקל על תחושת הבדידות, לאפשר חידוש קשרים חברתיים קיימים ויצירת קשרים חדשים.
במסגרת הפרויקט, אנו מספקים הסעה אישית ומותאמת לכל משתתף וקייטרינג לכל יום מפגש.
אנו מודים מאוד לארגון Christen an der Seite Israels (“נוצרים לצד ישראל”) מאוסטריה על מימון מלא של פרויקט זה.
דמנציה בקרב ניצולי שואה

ניצולי שואה למדו להתמודד עם החוויות הטראומטיות שלהם כמיטב יכולתם, אולם ככל שהם מזדקנים והיכולות הפיזיות והמנטליות שלהם יורדות, כך יש להם פחות עתודות רגשיות להתמודד עם השינויים שהם עוברים.
אחת הבעיות הקשות ביותר היא ההתמודדות עם ירידה קוגניטיבית. חלקם מגיעים למצב שבו הם כבר לא מצליחים להבחין בין הווה לעבר, ומאמינים שהם חזרו לתקופת השואה. הם חווים מחדש את הפחדים שלהם – האימה במחבוא, אימת המחנות, הפחד מרעב ומהקור.
עמותת ניני צ’ופ משקיעה זמן ומאמץ בבניית תוכניות שיקלו על מצבם של ניצולי שואה הסובלים מירידה קוגניטיבית. החל מרגע האבחון אנו מעניקים להם ייעוץ, הכוונה וטיפול מקצועי, כולל ייעוץ הניתן לבני משפחותיהם ולמטפלים שלהם.
תמיכה בבני משפחה ובמטפלים

ככל שאנשים מתבגרים, כך הם עשויים להזדקק לסיוע מסוגים שונים. חלקם יזדקקו להשגחה צמודה, אחרים זקוקים רק לידיעה המרגיעה שיש להם על מי לסמוך במקרה שתתעורר בעיה.
אתגר זה תקף לכל אדם מזדקן, אך כשמדובר בניצולי שואה מתעוררות סוגיות ייחודיות. בשל העבר הטראומטי שלהם, ניצולים רבים מתמודדים עם אתגרי ההזדקנות בצורה מורכבת יותר. הם נוטים לחוות חרדה בקלות רבה יותר, חשים חסרי אונים, וזקוקים לתשומת לב מוגברת. בנוסף, לרבים מהם יש פחות בני משפחה להישען עליהם.
בני זוג, ילדים ואפילו נכדים של ניצולי שואה מוצאים את עצמם מתמודדים עם מצבים מורכבים ומאתגרים שלעתים מכריעים את כוחותיהם. במקרים רבים, העומס הרגשי והפיזי חורג מיכולתם, והם זקוקים לעזרה מקצועית.
עמותת ניני צ’ופ מספקת סיוע חיוני באמצעות מתן מידע מקיף על זכויותיהם ועל דרכים לשמירה על חוסן אישי ומשפחתי. אנו מכירים בכך שהמשימה שלפנינו אינה קלה, ומחויבים לספק את התמיכה הנדרשת כדי למנוע התפתחות קשיים נוספים.
בני זוג מבוגרים של ניצולי שואה

אנשים שלא עברו את השואה אולם נישאו לניצולי שואה, נאלצים להתמודד עם בעיות ייחודיות בחיי הזוגיות שלהם. בן או בת הזוג שלהם הם היעד הקבוע לטיפול, הם אלה שסבלו יותר והם אלה שזקוקים ליותר תשומת לב, ואילו הם עצמם חשים שנדחקו לעדיפות שנייה. היחסים לא פעם מתוחים, וחסרה בהם הבנה הדדית.
הפרויקט מתמקד בבני הזוג של הניצולים, ושם אותם במרכז. מכיוון שגם הם עצמם כבר מתמודדים עם קשיי הזקנה, מטרתנו לנסות ולספק להם את כל העזרה והתמיכה שהם צריכים: החל מפתרונות מעשיים לבעיות היומיום, ועד לאוזן קשבת.
ניצולי שואה מפונים

כתוצאה מהמלחמה המתמשכת שהחלה ב-7 באוקטובר 2023, עמותת ניני צ’ופ מתמודדת עם אתגרים בלתי צפויים שניצולי השואה המפונים ניצבים בפניהם.
ניצולי שואה רבים נאלצו להתפנות מבתיהם בצפון ובדרום ישראל כתוצאה מהמלחמה. הדבר השפיע באופן משמעותי על רווחתם הפיזית, אך עוד יותר על בריאותם הנפשית. לאחר ששרדו את מלחמת העולם השנייה, שברוב המקרים כללה מעבר ממקום למקום בכפייה מספר רב של פעמים, המעבר הכפוי האחרון הזה עורר טראומות קודמות. הדבר הוביל לקשיים רגשיים ולשיבוש מוחלט בחייהם של הניצולים.
תפקידה של ניני צ’ופ בראשית המלחמה היה למצוא עבורם דיור מתאים ולהעביר אותם למלונות במימון ממשלתי, בתי אבות או לכל חלופת דיור מתאימה אחרת. יתר על כן, הם נזקקו ועדיין זקוקים לסיוע בהתמודדות עם סוגיות בירוקרטיות רבות הקשורות למלחמה. כל זאת בנוסף למענה לצרכים הפסיכולוגיים, שנגרמו ממלחמה טראומטית נוספת, והפעם בגיל מבוגר ופגיע.
ההתמודדות עם האתגרים הנ”ל של העובדים הסוציאליים לא תוכננו במסגרת התקציב השנתי והעמיסו עליו באופן משמעותי. לכן אנו מעריכים ומודים מאוד Bada Foundation מהולנד על מימון הפרויקט המיוחד הזה.
ערכות פעילות

המלחמה שהחלה ב-7 באוקטובר 2023 וטרם הסתיימה נכון ליולי 2024, מהווה אתגר לכולם. אך היא קשה במיוחד עבור ניצולי השואה שפונו וחיים במלונות במימון ממשלתי או הועברו לבתי אבות. נעקרו מסביבתם המוכרת, רחוקים ממה שמוכר להם, ללא שגרת החיים היומיומית וללא הקשרים החברתיים שלהם.
קבוצה נוספת הנמצאת בטיפולנו הינה קבוצה של כ 200 ניצולי שואה המרותקים לביתם. אם מפני שהם חוששים לצאת מביתם או מפני שמצבם הפיזי אינו מאפשר להם לצאת מהבית. הם מתמודדים עם יותר תסמיני דיכאון וחשים בודדים.
במיוחד עבור אנשים אלה, המרפאה בעיסוק שלנו פיתחה ערכת פעילות המאפשרת להם ליצור ולהיות פעילים בשיתוף בני משפחתם.
פרויקט זה התממש הודות לתרומה הנדיבה של
David and Fela Shapell Foundation מלוס אנג’לס.